Nederlandse huizenmarkt blijft achter bij buurlanden

De Nederlandse huizenmarkt presteert fors slechter dan die van België en Duitsland. Terwijl de Nederlandse huizenprijzen in 2012 daalden met gemiddeld 6,3%, namen de prijzen in Duitsland toe met 2,7% en in België met 4%. In de afgelopen vijf jaar zijn de Nederlandse prijzen afgenomen met 10%. Belgische huizen namen gemiddeld juist met 15% toe terwijl Duitse huizen 9% meer waard werden.

De cijfers zijn afkomstig van Calcasa, dat zich specialiseert in statistische analyse en waardering van onroerend goed. Nederland bevindt zich in een groepje met Engeland en Spanje, want in die landen dalen de huizenprijzen ook. In Spanje zijn de huizenprijzen in het vorige lustrum gedaald met 24,3%. In Spanje en Nederland dalen de prijzen sinds 2007 gestaag. In Engeland is het dalende patroon grilliger, met pieken en dalen.

De Duitse en Belgische prijzen worden gestimuleerd door een groei van het aantal huishoudens. Bovendien profiteren Belgische consumenten van een relatief lage hypotheekrente. Maar net als in Nederland worden ook bij de zuiderburen de hypotheekregels verscherpt, waardoor het ook in België voor consumenten lastiger zal worden om een huis te kopen.

In Frankrijk daalden de huizenprijzen vorig jaar met gemiddeld 1,3%. Van 2007 tot eind 2012 zijn de prijzen gestegen met 2,7%. Calcasa verwacht dat de Nederlandse prijzen in het eerste kwartaal van 2013 afnemen met 5,8%.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply