Particuliere lening

Particuliere lening vergelijken en afsluiten

Wilt u een particuliere lening afsluiten, of heeft u ervan gehoord en wilt u meer weten over dit type krediet? Hier vertellen we u graag meer over wat een particuliere lening precies is, wat de kosten ervan zijn en waarom het van belang is om rekening te houden met de looptijd en flexibiliteit. Daarnaast helpen we u graag bij het vergelijking van een dergelijke lening, om uiteindelijk een exemplaar af te sluiten dat past bij uw situatie en wensen.

Wat is een particuliere lening?

Een particuliere lening is het meest aangeboden type krediet, zowel op het internet als via de traditionele geldverstrekkers. Zoals de naam al een beetje aangeeft is het een lening die wordt verstrekt aan particulieren. Het is de tegenhanger van een zakelijke lening, die afgesloten kan worden door bedrijven. Een particuliere lening kan een aantal verschillende vormen aannemen, waardoor het kan gaan om een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Er wordt vaak ook wel gesproken van een consumptief krediet, aangezien ze worden gebruikt om de consumptie van bepaalde goederen of diensten mogelijk te maken.

Kosten van een particuliere lening

De kosten van een particuliere lening hangen sterk af van de rente die u dient te betalen over het bedrag dat u opneemt. Het kan gaan om een vaste of een variabele rente, waardoor het van belang is daar goed op te letten bij het afsluiten. Een doorlopend krediet kent over het algemeen een variabele rente, terwijl de persoonlijke lening een vaste rente kent. De rente bepaalt welk bedrag u maandelijks dient te betalen, om de beschikking te houden over het geleende geld. De kosten van een particuliere lening kunnen in het geval van een variabele rente zowel stijgen als dalen, afhankelijk van de rentebeweging van dat moment.

Looptijd en flexibiliteit van een particuliere lening

Het is daarnaast verstandig om goed te kijken naar de looptijd en de flexibiliteit van de particuliere lening. De looptijd bepaalt hoe lang u erover zal doen om het geld af te lossen (persoonlijke lening), of hoe lang u maximaal gebruik kunt maken van het extra geld achter de hand (doorlopend krediet). In dit laatste geval ligt de flexibiliteit over het algemeen hoger dan bij een persoonlijke lening, aangezien u binnen een doorlopend kredietĀ  gewoon boetevrij extra af kunt lossen, of dat bedrag weer opnieuw op kunt nemen. De particuliere lening kan wat dat betreft verschillende vormen aannemen.

Particuliere lening vergelijken

U kunt de particuliere lening vergelijken door goed te kijken naar zowel de rente, de looptijd als de flexibiliteit van het geheel. Door deze aspecten per aanbieder naast elkaar te leggen heeft u de mogelijkheid om op zoek te gaan naar de lening die het best aansluit bij uw doelen. Door zowel de rentekosten als de totale kosten te vergelijken krijgt u een goed beeld van wat het u kost om de lening af te sluiten. De particuliere lening kan u op die manier helpen bij de aanschaf van een nieuwe auto, of het studeren van uw kinderen.