Consument vaker bereid te lenen voor geplande aankoop

Uit onderzoek van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) onder ruim 2300 Nederlandse respondenten blijkt dat Nederlanders momenteel vaker bereid zijn geld te lenen voor een geplande grote aankoop, zoals bijvoorbeeld een auto of een wasmachine.

In vergelijking met vorig jaar zijn consumenten dit jaar vaker bereid een lening af te sluiten voor de aankoop van een televisie, wasmachine of auto. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 31 procent meer consumenten dan vorig jaar dit het komende jaar wellicht van plan is.

Naast de stijging van de bereidheid een lening af te sluiten voor een geplande aankoop als een auto of huishoudelijke apparatuur, is tevens het leenbedrag hoger dan voorheen. Ook is verbetering van de woning aantrekkelijker vanwege de BTW verlaging naar zes procent in de bouw. Ook daarvoor is de financieringsbereidheid hoger.

De VFN geeft aan dat met deze toenemende financieringsbereidheid van de Nederlandse consument de dalende trend in de kredietverstrekking van de afgelopen jaren lijkt te stoppen. Maar tegelijkertijd geeft de VFN aan dat de Nederlandse consument over het geheel genomen toch minder geld zal uitgeven aan grote aankopen. De financieringsbereidheid is aldus toegenomen maar de koopbereidheid is afgenomen.

Wel geeft de VFN aan dat het mogelijk een extra impuls voor de economie zou zijn wanneer meer consumenten geld lenen voor grote aankopen. Want, wanneer het consumentenvertrouwen weer herstelt, zal ook de koopbereid weer toenemen. Wanneer dit wordt gecombineerd met financieringsbereidheid, zouden de consumentenbestedingen sneller kunnen gaan stijgen.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply