Minder doorlopende kredieten

In de laatste maand van 2012 staan er in Nederland 2,07 miljoen doorlopende kredieten uit. Dit aantal is vele malen minder vergeleken met de periode voor de kredietcrisis. In de maanden voordat de kredietcrisis uitbrak, hadden Nederlanders gezamenlijk 2,7 miljoen doorlopende kredieten uitstaan. Niet alleen het aantal doorlopende kredieten, maar ook de totale schuld op de kredieten staat eind 2012 op het laagste punt in ongeveer negen jaar tijd.

In december 2012 is de totale schuld die uitstaat op doorlopende kredieten gedaald tot 12,4 miljard euro. Ter vergelijking: in de maanden voordat de kredietcrisis zich aan deed, was deze schuld ongeveer 13,6 miljard. Tevens is het sinds januari 2004 niet meer voorgekomen dat de totale schuld op doorlopende kredieten onder de 12,5 miljard is gedaald.

Daar tegenover staat dat Nederlanders eind 2012 wel meer persoonlijke leningen hebben uitstaan dan voor de kredietcrisis. In december 2012 gaat het om iets meer dan 400.000 persoonlijke leningen, tegenover 385.000 in de maanden voor de kredietcrisis.

Uit de recente cijfers van december 2012 blijkt dat Nederlanders hun schulden steeds meer proberen af te lossen. Wel is het zo dat mensen steeds dieper in het rood staan op hun betaalrekening. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederlanders in december 2012 gezamenlijk 10,2 miljard euro rood stonden op ruim 2,6 miljoen betaalrekeningen. Voor het begin van de kredietcrisis ging het om ongeveer hetzelfde aantal mensen met roodstand. Maar destijds werd op deze betaalrekeningen 8,5 miljard euro minder ver in de min gestaan.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply